Menu

Avaa suusi vaikka jännittää

Elän jännittäviä aikoja ystävät hyvät. Vähän yli vuosi sitten elin vielä jännittävämpiä aikoja, koska olin ensikertalainen. Muistan kuinka käteni hikosivat ja istuin vessassa jännityksestä jäykkänä useampaan otteeseen ennen tähtihetkeäni. Olin varma, että jos en pyörry, vähintään lamaannun totaalisesti ja päästelen suustani kummallista pihinää naamani muuttuessa pikkuhiljaa retiisin väriseksi. Tänä perjantaina aion siis pitää toisen julkisen vaalipuheeni Porin Nuorkauppakamarin vaaleissa. Nyt osaan jo arvostaa tätä mahdollisuutta saada kertoa omia ajatuksiani julkisesti.

Olen ollut Porin Nuorkauppakamarin jäsen vuodesta 2012 lähtien. Koejäsenenä olin tätä ennen vuoden. Ai miksi vuoden? No kun meillä kamarissa kaikki ovat vuoden koejäseniä ja suorittavat vuoden aikana koejäseneltä vaadittavat rastit. Ai jotain veren juontia pääkallosta? No ei, vaan esimerkiksi minä olin mukana järjestämässä elämäni ensimmäisiä lastenmessuja. Se oli meidän koejäsenprojektimme, jonka toteutimme nollabudjetilla alusta asti keskenämme, me koejäsenet. Lisäksi osallistuin vuoden aikana erilaisiin tapahtumiin ja tapasin mitä erilaisemmilla aloilla työskenteleviä ihmisiä. Ja tosiaan, pidin karmivan ensimmäisen julkisen puheeni.

Olen hyötynyt kamarin jäsenyydestä niin yrittäjänä kuin henkilökohtaisessa elämässäni paljon, koska kamarissa olen saanut itsevarmuutta. Sen ensimmäisen puheen perusteella en koskaan olisi ajatellut voittavani oman kamarini puhekilpailua, mutta niin vain voitin. Eikä se voitto ole minulle se tärkeä asia, vaan se että olen oikeasti kehittynyt esiintyjänä ja puhujana ihan älyttömästi – kiitos kaikkien keskustelujen, julkisten puheenvuorojen ja harjoituksen.

Olen oppinut vakuuttavan puhumisen lisäksi myös projektinhallinnasta, stressinhallinnasta, debatoinnista, tiedottamisesta ja vaikka mistä muusta. Jokaisesta koulutuksesta ja luennosta olen löytänyt jotain, mitä voin soveltaa omassa työssäni tai arjessani. Mutta mikään ei silti mielestäni opeta niin hyvin kamaritoiminnassa kuin tekeminen, projekteihin osallistuminen, ihmisten tapaaminen tai hallituksessa toimiminen.

Minut siis valittiin viime vuonna Porin Nuorkauppakamarin tiedottajaksi vuodeksi 2015. Ensimmäiseksi hallitusrooliksi se oli minulle luonteva, teenhän töitä viestinnän parissa päivittäin. Nyt olen kuitenkin hakeutumassa IND:n eli yksilön kehityksestä vastaavan varapuheenjohtajan virkaan. Varsinaista kouluttajakokemusta minulla ei ole, mutta sehän ei hakemani viran hoitamisessa haittaa mitään. Meillä nuorkauppakamarissa sanotaan, että ”Nuorkauppakamari on oppimisjärjestö”. Mielestäni osuvampi sanonta olisi ”Nuorkauppakamari on kokeilujärjestö.” Me toimimme yhdessä roolissa, projektipäällikkönä tai hallitusvirkailijana, vain kerran – sitten siirrytään seuraavaan virkaan. Kaikki saavat rauhassa kokeilla villejäkin ideoita, ilman että siitä seuraa mitään kauhean vakavaa.

Tätä toimintatapaa me haluamme tukea myös Kallo Worksissa. Vaikka jännittää, se usein tarkoittaa vain sitä, että asia on tekemisen arvoinen. Ja rohkea kokeileminen on paras tapa luoda uutta ja oppia. Jotkut ideat lähtevät lentoon, toiset ei. Mutta ellei olisi kulttuuria ja porukkaa, missä saa rauhassa kokeilla, ei voi tietää montako huippuideaa jäisi toteutumatta.

Toivottakaa onnea, tai ainakin rautaisempia hermoja.

Eveliina

Cialis hinta tallinna Mistä tilata viagra