Menu

Järjestystä kalloon

Elämän järjestys, siivous, paikalleen asettaminen, muutto, muutos. Elämä on ollut yhtä muutosta pitkään. Ensin jäin palkkatyöstä opiskelijaksi, sitten rakastuin ja muutin Turkuun, sain lapsen, palasin takaisin opintojen pariin ja nyt edessä häämöttää valmistuminen. Järjestely ja siivous valmistavat kalloani muutokseen, uuden aloitukseen ja siivotessani jäsennän opinnäytteen palasia paikalleen.

Olen viikon ajan siivonnut ja siivonnut. Muutossa kaikki työmapit ja paperit säilöttiin erinäisiin nurkkiin, laatikkoihin ja nyssyköihin. Olen käynyt niitä läpi. Tyhjentänyt seitsemän mapillista vanhoja papereita.

Törmäsin siivotessani myös digitaaliseen roskaan. Kuinka paljon sitä onkaan. Olen havahtunut siihen, että olen kirjautunut erinäisiin palveluihin omalla nimellä, nicillä, vanhalla nimellä tai yhteisön nimissä. Sähköposti-osoitteita on kertynyt vuosien aikana ainakin seitsemän.  Järjestelmiä, ohjelmia, toimivia ja ei niin toimivia. Kerran käytettyjä tai jokapäiväiseen käyttöön jääneitä. Tiedättä varmaan mistä puhun.

Digitaalinen roska tuottaa valtavasti päästöjä. Netissä surffailu ja perus sähköpostittelu vapauttaa jopa 830 tonnia hiilidioksidia vuodessa ja yhden sähköpostin säilyttäminen tuottaa 4 grammaa hiilidioksidia (Suomelan verkkosivut).

Siivosin ensimmäiseksi sähköpostini. Gmailin, jota käytän päivittäin ja ohjaan sinne kaikki sähköpostini. #worldwidevac siivosi postistani 48 038 kpl turhia sähköposteja. Se tarkoittaa 46 kg edestä hiilidioksidipäästöjä. 

Entäpä Facebookin siivous? Olen kirjautunut palveluun vuonna 2007. Tykkään lähes 1000 erilaisesta sivustosta, minulla on sivustolla yli 290 valokuvaa ja olen ylläpitäjänä neljässä eri ryhmässä, jotka ovat hiljaisia ja tiettyä juttua varten luotuja. Kuulun yli 150 erilaiseen ryhmään, joista ehkä viidessä olen aktiivinen.  Kuinka paljon tämä kuluttaakaan luonnonvarojamme?

Olen törmännyt muutamaan henkilön omaan sivuun, johon on tehty ns. White walling eli seinän siivous. Alan itsekin olemaan sitä mieltä, että ehkä siivoan suuremmalla kädellä myös Facebookin. Ehkä jätän muutaman kuvan, mutta tarvitseeko sitä säilyttää kuvat kengästä vuodelta 2007 tai jotain muuta yhtä päätöntä.

Ja entäpä sitten kun pääsemme tiedostoihin asti. Tiedostoja löytyy kovalevyltä, ulkoiselta ja pilvestä. Taidan pikkuhiljaa Konmarittaa koko tietokoneen sisältöineen. Pilkon pieniin kokonaisuuksiin ja tuhoan ja arkistoin vain pakolliset.

Ja sitten vielä töihin liittyvän tiedon ja tiedostojen siivous. Kyllä tässä taitaa vielä muutamaksi viikoksi riittää tehtävää.

Hyvää ja siistiä kevättä toivotellen,

Annukka

Cialis hinta tallinna Mistä tilata viagra