Kuva: Tiira Lampisuo

Tuuli Penttinen-Lampisuo

tuottaja, visuaalisuuden ja taiteen rahoituksen asiantuntija

Lähes 20 vuoden kokemus vastuullisesta luovien projektien tuottamisesta.

Ymmärrys taiteellisista prosesseista, merkityksistä ja sisällöistä.

Kiinnostus kulttuuri- ja mediakentän rakenteisiin, politiikkaan ja talouteen.

Taiteen maisteri (Aalto 2012), medianomi AMK (TAMK 2002), piirtäjä-artesaani (PiKTO 1992)

Tuotan elokuvallisia teoksia, johdan projekteja, kirjoitan taiteesta ja luennoin luovasta taloudesta ja tuotannosta. Tuottajana olen suuntautunut poikkialaisiin projekteihin, joilla raivataan tilaa uudenlaisille tekemisen tavoille. Olen tuottanut muun muassa festivaaleja, taidekilpailua, taidenäyttelyitä, kehittämishankkeita, audiovisuaalisia teoksia ja Pohjoismaiden ensimmäistä nukketeatterioopperaa. LiikKUVAT-palvelussa tuotan näyttelyitä ja videotaide-esityksiä hoitolaitoksiin.

Kysytyimmät luentoni käsittelevät taiteen rahoitusta ja budjetointia. Puhun suoraan ja innostavasti apurahoista, suunnitelmien kehittelystä, keskeneräisen teoksen esittelystä, tuottajan työstä ja luovasta yrittämisestä – aitojen esimerkkien höystämänä. Olen opettanut muun muassa Aalto-yliopistossa, Tampereen Ammattikorkeakoulussa ja Satakunnan Ammattikorkeakoulussa ja vieraillut säännöllisesti tuntiopettajana Turun yliopistossa vuosina 2012-2020. Taiteen edistämiskeskuksen järjestämässä Turun luovien alojen rahoituspäivässä luentoni sai vuodesta toiseen parhaat kuulijapalautteet.

Kirjoittajana erikoisalaani on visuaalinen kulttuuri. Olen kirjoittanut yli 200 taidenäyttelyarviota Satakunnan Kansaan vuodesta 2013 alkaen. Kriitikkona pyrin sujuvaan kieleen, tarkkanäköiseen analyysiin ja lukijan kiinnostuksen herättämiseen.

Millaista tuottajaa etsit?

Tarvitsetko asiantuntijaa, joka ymmärtää sekä taloutta että taidetta? Etsitkö osaajaa luotsaamaan uuden idean toteuttamista? Kaipaako organisaationne taiteen asiantuntemusta, oli oma alanne mikä tahansa? Tarvitsetko taidekoordinaattoria rakennuskohteeseen? Tai etsitkö tuottajaa audiovisuaaliselle taideteokselle?

Haetko luennoitsijaa luovan alan seminaariin tai koulutukseen? Vai tarvitsetko taiteen sujuvaa sanallistamista kirjaan, katalogiin tai nettiin?

Olen kiinnostunut tehtävistä, joissa tavoitellaan taiteellista laatua, kansainvälistä vuorovaikutusta ja poikkialaisuutta sekä sitoudutaan vastuulliseen toimintatapaan.

Ota yhteyttä!

  • +358 (0)50 535 8916
  • tuuli.penttinen-lampisuo @ kallo.fi

Lue lisää:

Taustaa ja työhistoriaa

Kallo Works, tuottaja, perustajajäsen vuodesta 2009 alkaen: Asiakkaita mm. opetus- ja kulttuuriministeriö, Taiteen edistämiskeskus, Alma Media, As. Oy Otavan Kruunu, Suomen Mediataideverkosto ry, Satasoittoyhdistys ry, Lönnströmin taidemuseo, Porin kaupunki, Poikkitaiteellinen yhdistys Poike ry. Suurimpia tuotantojani ovat olleet Satasoitto-festivaali 2015–2017 ja Croak-nukketeatterioopperaprojekti 2013–2018.

Kopiosto ry /Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK, mediataiteen tuotantoneuvoja 2016–2019: Sivutoiminen työ mediataiteen rahoituksen asiantuntijana. Yhteistyökumppaneina mm. OKM, EMMA-museo, Kiasma, Frame, Yle, SES ja tekijänoikeusjärjestöt.

Turun yliopisto, vieraileva tuntiopettaja 2012-2020: Olen vetänyt kulttuurituotannon suunnittelun sekä kulttuurin ja talouden kursseja, jotka toistuvat opetussuunnitelmassa 1,5 vuoden välein. Olen opettanut myös kulttuuriyrittäjyyttä sekä kulttuuripolitiikkaa ja hallintoa.

Poikkitaiteellinen yhdistys Poike ry, perustajajäsen, vastaava tuottaja 2009–2011: Tuotin Musicam video -hankkeen osana Turku 2011 – Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaa. Hankkeessa tuotettiin suomalaisten ja puolalaisten uuden musiikin säveltäjien, muusikoiden ja videotaiteilijoiden kanssa IRKI-trilogia.

Satakunnan taidetoimikunta, taiteen tuottamisen läänintaiteilija 2004–2009: Valtion taidehallinnon palveluksessa tuotin videoteoksia ja -näyttelyitä yhteistyössä MUU ry:n, AV-arkin ja Ylen kanssa, tein mediakasvatusprojekteja koulujen ja Satakunnan Elävän Kuvan Keskuksen kanssa, organisoin maakunnalliset kulttuuriviikot sekä kehitin ja ohjasin hankkeita muotoilun ja taidekäsityön edistämiseksi.

Suomalaisen mediataiteen levityskeskus AV-arkki ry, tuottaja 2002–2004: Tuotin muun muassa View-videotaidefestivaaleja Helsinkiin ja suomalaisen mediataiteen näyttelyt Pietariin ja Göteborgiin.

Rajataide ry, perustajajäsen ja Galleria Rajatila, näyttelysihteeri 1996–2000: Toimin vapaaehtoistyönä yhdistysaktiivina, gallerian näyttelysihteerinä ja tiedottajana.

Grafiikanpaja Himmelblau Oy, taidevedostaja 1994–1998: Työskentelin taiteilijoiden kanssa painolaattojen valmistuksessa ja vedostaen teossarjoja. Osallistuin lukuisiin näyttely- ja julkaisuprojekteihin sekä suoritin taidevedostajan oppisopimuskoulutuksen.

Kiinnostukseni tuottamiseen heräsi Himmelblaun ja Rajataiteen innoittamina ja aloitin tuottajaopinnot 1998. Aiemmin olin työskennellyt myös taittajana ja graafisena suunnittelijana. Osaan myös piirtää, tekstata, tanssia, fileerata kalaa ja pelata Carcassonnea.

Taiteen maisterin opinnäytteessäni käsittelin videotaiteen tuottamista, esimerkkinä tuottamani Itu – videotaiteen tuotantoprojekti. Medianomi-AMK-opinnäytteessäni tarkastelin elokuvan visuaalisuutta, esimerkkinä Roy Anderssonin elokuva Toisen kerroksen lauluja.

Työskentelen kolmella kielellä: suomi (äidinkieli), englanti (sujuva), ruotsi (toimiva).

Ansioluetteloni löytyy LinkedInistä.