Menu

Keinoja kirjoituskammon selättämiseen

Siinä se nyt on. Tyhjä ruutu edessäni. Ja siihen pitäisi kirjoittaa tämän viikon blogipostaus. Ja se iski taas! Tyhjän paperin – tai näytön – kammo. Hetki, kun päässä ei tunnu olevan yhtään merkittävää ajatusta. Kun kynä ei alkanutkaan rullata paperilla tai sormet naputella näppäimistöä.

Näin siis kävi minulle osuuskuntamme someruorivuoron osuessa kohdalleni. Alkuvuosi on ollut minulla melko kiireinen päivätyön ja pian kolmevuotiaan taaperon kanssa. Päivässä ei tahdo tunnit riittää kaikille tehtäville. Saati sitten, että metrien mittaisten muistilistojen lisäksi pystyisin tuottamaan jatkuvasti jotain lennokasta ja uutta sisältöä.

Ensin tyhjälle ruudulle ei tahtonut syntyä lauseen lausetta, ja pääni humisi vain tyhjyyttään. Ei toki ollut ensimmäinen kerta kun näin kävi. Aiemmista kerroista viisastuneena otin käyttööni hyviksi toteamani konstit kammon voittamiseen. Pienen aherruksen jälkeen onnistuin luovimaan itseni jälleen kerran vaikeuksien yli.

Jos sinunkin pitäisi tuottaa tekstiä, mutta niin sanottu writer’s block iskee, voi seuraavista vinkeistä olla hyötyä:

 

 • Kokoa ajatuksiasi paperille.
  Kirjoita paperille ylös kaikki, mitä mieleesi tulee. Sanojen ei vielä tarvitse muodostaa kokonaisia lauseita, vaan voit muotoilla esimerkiksi listoja tai miellekarttoja kirjoittamisen tueksi. Näistä mitä todennäköisemmin alkaa muodostua pikkuhiljaa teema tekstillesi.
 • Mieti kohdeyleisösi.
  Kenelle kirjoitat? Kenen haluaisit lukevan tekstisi? Jos ajattelet kirjoittavasi vähän kaikille, ei tekstisi välttämättä osu kehenkään.
 • Tutki aihettasi internetistä.
  Selailemalla sivustoja netistä saat varmasti ideoita myös omaan tekstiisi.
 • Aseta määräaika.
  On hyvä asettaa tekstin valmistumiselle jokin määräaika, joka motivoi – ja pakottaa – kirjoittamaan. Jos tehtäviä on yhtä aikaa useita, voit asettaa myös aikataulun, jossa määrittelet hetket, milloin keskitys kirjoittamiseen. Määräaika auttaa myös päästämään tekstin lopulta käsistä loputtoman hiomisen sijaan.
 • Pidä välillä taukoja.
  Tee kirjoittamisen lomassa välillä jotain ihan muuta, joka ei vaadi kovaa ajatustyöskentelyä. Siivoa. Käy lenkillä. Katso tv-sarjoja. Aivomme työstävät tärkeitä tehtäviä myös huomaamattamme.
 • Nuku yön yli.
  Kannattaa nukkua yön yli ja antaa tekstin muhia ajatuksissa. Usein seuraavana päivänä ajatus on kirkkaampi, ja saatat muistaa asioista enemmän yksityiskohtia. Kirjoitusvirheillekin tulee helposti sokeaksi, jos sanoja tuijottaa liian pitkään yhden päivän aikana.
 • Viimeistele teksti.
  Asiasisällön ollessa kunnossa tarkista vielä tekstin rakenne ja oikeinkirjoitus. Ovatko kieli ja sanasto sopivia ajattelemallesi kohdeyleisölle? Onko rakenne looginen? Jokusen pilkun puuttuminen ei haittaa, mutta kieliopillisesti virheetön teksti on aina luettavampaa.

 

Tyhjän paperin kammoa ei kannata säikähtää. Sellainen iskee ihan varmasti jokaiselle jossain vaiheessa. Kannattaa vain jatkaa pää pystyssä  kirjoittamista, sillä harjoituksella taidot karttuvat ja rutiinit kirjoittamiseen syntyvät.

Cialis hinta tallinna Mistä tilata viagra