Milla Vuorinen ja Porigami. Kuva: Marius Tikkanen.

Milla Vuorisen ”Porigami” voitti Otavan Kruunun taidekilpailun

Otavan Kruunun taidekilpailun voittaja valikoitui 53 ehdotuksen joukosta. Palkintolautakunta vakuuttui alumiiniveistoksesta, jossa yksinkertainen idea taipuu monitasoisille tulkinnoille.

Arkkitehti Milla Vuorisen kilpailuehdotus nimeltään Porigami palkittiin Otavan Kruunun taidekilpailun parhaana. Voittajateoksen suunnittelijalle myönnettiin Porin Otavan Kruunussa maanantaina 17.2. järjestetyssä palkintojenjakotilaisuudessa 5.000 euron pääpalkinto.

Otavan Kruunun taidekilpailun palkintolautakunta lausui teossuunnitelmasta seuraavaa:

Porigami käy tyylikästä vuoropuhelua rakennuksen arkkitehtuurin ja ympäristön kanssa. Se esittää avoimen ja omaperäisen tulkinnan Asunto-osakeyhtiö Otavan Kruunun nimeen kytkeytyvistä teemoista. Kiiltävästä alumiinista taivuteltava kilpailuehdotus onnistuu samanaikaisesti sekä leikittelemään Porin kaupungin nimellä, että viittaamaan hienovaraisesti ajankohtaiseen kysymykseen napajäätiköiden sulamisesta. Teos tulee elämään ilmeikkäästi sekä valaistuksen että luonnonvalon muuttuessa. Palkintolautakunta näkee, että erityisesti luonnos, jossa Porigami kiinnitetään katos- tai kattorakenteen alapintaan rikastaa teoksen merkityksiä.

Voittajateoksen ideoinut arkkitehti Milla Vuorinen syntyi 1986 Porissa ja kävi peruskoulun ja lukion Ulvilassa. Hän valmistui arkkitehdiksi Tampereen teknillisestä yliopistosta vuonna 2012. Arkkitehtiopintojen lisäksi Vuorinen on suorittanut kuvataiteen perusopintoja Sara Hildén akatemiassa Tampereella. Hän työskentelee Helsingissä PES-Arkkitehdit Oy:ssä, jossa hän on suunnitellut muun muassa Länsimetron jatkeen uusia asemia. Viime vuonna Vuorinen perusti myös oman Luoto Arkkitehdit Oy:n.

Neuvottelut Porigami-teoksen toteuttamisesta ja sijoitusvaihtoehdoista käynnistetään Otavan Kruunun ja Vuorisen kesken heti palkitsemisen jälkeen.

Toisen palkinnon 2.000 euroa Otavan Kruunun taidekilpailussa voitti helsinkiläinen arkkitehti Akseli Leinonen teoksellaan Punainen fasadi. Tiilestä rakentuva teossuunnitelma suhtautuu pidäkkeettömästi ympäröivien rakennusten eri aikakausien arkkitehtuuriin ja ottaa suunnitelmassa rohkeasti paikkansa Otavan Kruunun pihamuurin päällä.

Kolmannen palkinnon 1.000 euroa voitti kokemäkeläinen kuvataiteilija Laura Könönen kilpailuehdotuksellaan Hetken toivon ja odotan. Teos on runollinen, kaksiosainen kiviveistos, joka sulautuu osaksi rakennusta ja luo ympärilleen viipyilevää ja hieman salaperäistä kerrontaa.

Porin taidemuseolla tammikuun lopulla järjestetyn Otavan Kruunun kilpailuehdotusten esittelytilaisuuden yleisöäänestyksen voitti turkulaisen kuvataiteilija Jukka Hakasen ehdotus Pohjantähti. Hakasen suunnittelema teos on kerhohuoneeseen sijoittuva seinämaalaus, jossa karhu katsoo kaukoputkella tähtitaivasta. Myös tämän teoksen toteuttamisesta tullaan neuvottelemaan taiteilijan kanssa.

Lisäksi palkintolautakunta myönsi kunniamaininnat kuvataiteilija Timo Rytkösen animoidulle videoteokselle Otavan 150 000 vuotta ja kuvataiteilija Pekka Kaikkosen veistokselle Tuulenpesä karkuteillä.

Otavan Kruunun taidekilpailun tarkoituksena oli löytää yksi tai useampi taideteos Porin Otavankatu 8:ssa sijaitsevaan As Oy Porin Otavan Kruunun kiinteistöön. Taidekilpailun teosehdotusten sisäänjättö päättyi joulukuussa. Määräaikaan mennessä saatiin 53 ehdotusta.

Kilpailun palkintolautakuntaan kuuluivat isännöitsijä Ari Urpulahti Porin YH-Asunnoilta, Otavan Kruunun suunnitellut arkkitehti Juha Huuhtanen sekä kuvataiteilijat Aapo Korkeaoja, Ulrika Ferm ja Riikka Mäkikoskela.

Lisätietoja:

Kilpailukutsu, kilpailuohjelma ja liitteet

Työmaakuvia

Kysymyksiä ja vastauksia

OtavanKruunun_palkintolautakunnan_poytakirja_240120

Kilpailussa noudatettiin kilpailuohjelmaa ja Suomen Taiteilijaseuran kuvataidekilpailujen sääntöjä, tässä ensisijajärjestyksessä.

Otavan Kruunun taidekilpailun välityshenkilönä toimi Suomen Taiteilijaseuran kilpailuasiamies Aura Lehtonen.

Taidekilpailun koordinaattorina ja palkintolautakunnan sihteerinä toimi tuottaja, TaM Tuuli Penttinen-Lampisuo / Kallo Works.

  • 050 5358916
  • tuuli.penttinen-lampisuo@kallo.fi

 

As Oy Porin Otavan Kruunu sijaitsee kaupungin keskustassa, Otavankadun ja Länsipuiston kulmassa. Kuvassa vasemmalla näkyvä rakennus on Porin pääkirjasto. Kuva: Arkkitehtitoimisto HMV Oy.