Menu

Hymy taltuttaa stressiä

Sähköpostit ja deadlinet tulvivat niskaan, kollega vaan valittaa jatkuvasti ja esimieskin on kadonnut kiireeseen. Tuttua arkista ahdistusta meistä monille.

Olemme takuulla kuulleet myös ehdotuksia olla välittämättä ja ajattelemaan vain positiivisesti, kyllä se siitä. Mutta miten, kun ärsyttää ja tekee mieli itsekin valittaa ja purkaa oloa tilanneanalyysiin? Hyvää tarkoittavat ohjeet positiivisena pysymisestä kääntyvät itseään vastaan, vaikka ovatkin oikeilla jäljillä. Kun kihisee kiukusta, neuvo olla ajattelematta ärsyttävää asiaa ei vaan uppoa tajuntaan. Eikä ärsytys katoa sillä, että kieltää tunteensa ja huijaa itseään.

Ratkaisu hermostuneen olon taltuttamiseen ei ole olotilan kieltämisessä. Ratkaisu on oman tunnetilan tietoisessa muuttamisessa. Yksi tutkitusti toimiva keino sisäisen tunnelman aidossa muuttamisessa on hymy.

Tutkimuksissa on todettu, että jo pelkkä mekaaninen hymy nostaa tunnetilaa. Kyllä, kiristelyn sijasta väännät vaikka väkisin suupielet korviin. Ei tarvitse kieltää tunnetta, vain muuttaa kasvot tietoiseen hymyyn. Hymyilevä ilme ja poskilihasten aktivointi antaa aivoille käskyn tuottaa mielihyvähormoneja, mikä vaikuttaa mielialaamme. Hymy viestii tyytyväisyydestä ja keho alkaa reagoida tähän, lopettaa adrenaliinin tuotannon ja olokin tasaantuu.

Dualistinen käsitys kehosta ja mielestä erillisinä voidaankin jo unohtaa. Keho ja mieli vaikuttavat toisiinsa molemmin päin: onnellisena ja hyväntuulisena kroppammekin rentoutuu, kun taas hartioiden jännitys ja kulmien kurtistelu tuottavat mieleemmekin hermostuneen olon.

Tätä tietoa voi käyttää myös ennakoivasti. Aivomme tekevät nimittäin jatkuvasti tulkintoja reaktioistamme. Jos toistuvasti kiroan sähköpostini, aivoni oppivat tarjoamaan tympeän tunnetilan kemiaa jo pelkästä mailien ajattelemisesta. Jos sen sijaan tarkistan sähköpostini aina hymyillen, assosiaatio alkaa muuttua ja pursuavakaan postilaatikko ei enää heti nosta stressikäyrää. Voi käydä niinkin, että hymy muuttuu aidoksi ja sähköpostien tsekkaamisesta tulee iloa tuottava rutiini!

Oivallettuani hymyn voiman päätin tehdä ihmiskokeen. Valitsin kohteeksi herätyskellon; tuon työaamujen piipittävän ilonpilaajan. Aluksi hymyilin (erittäin väkinäisesti) aina piipityksen alkaessa. Hymy kuitenkin automatisoitui nopeasti, se vaan tuli. Herääminen ei enää harmittanut, olo oli tyyni. Tarpeeksi uutta tulkintaa aivoilleni toistettuani huomaankin nykyään jo illalla herätystä säätäessäni hymyileväni – herätyskellohan on aika ihana tapaus.

Teksti Tuulianna Tola

Kirjoittaja on kallolaisen Innostus-valmennuksen valmentaja, joka sparraa työyhteisöjä innostumaan ja lisäämään hyvää fiilistä työpäiviinsä.

Kaipaatko töihin lisää iloa ja innostusta?

Mitä tyytyväisempiä ihmiset ovat ja mitä rennompi fiilis töissä vallitsee, sitä motivoituneempaa väki on ja sitä enemmän saadaan tulosta aikaan. Lue lisää positiivisen ilmapiirin vaikutuksista työhön ja tehokkuuteen: www.innostusvalmennus.fi

Cialis hinta tallinna Mistä tilata viagra