Menu
Kuvamateriaalia juhlajulkaisuun.
Kuvamateriaalia juhlajulkaisuun.

Kauneus asuu yksityiskohdissa

Minä rakastan kirjoja, olen aina rakastanut. Jo pienenä kesälomalla raahasin viikoittain kassillisen kirjoja kotiin, joita sitten ahmin lukuinnossani joskus jopa kaksikin päivässä. Rakkauteni taittotöihin kumpuaakin rakkaudestani kirjoihin. On ihanaa, kun voi ajatella tekevänsä jollekin hienoa lukukokemusta. Koska sitä julkaisujen taittaminen pohjimmiltaan on – lukemisen nautinnolliseksi tekemistä.

Aloitin kuluvalla viikolla suunnittelemaan yhtä vuoden mielenkiintoisimmista töistä – Porin Naisvoimistelijoiden 100-vuotisjuhlajulkaisua. On suuri kunnia saada olla suunnittelemassa asiakkaalle näin merkittävää työtä. Suuret juhlavuodet ovat organisaatioille ja varsinkin niissä toimiville ihmisille harvinaisia, joten suunnittelijana koen olevani ison haasteen edessä. Miten tehdä julkaisusta niin hieno, että se tuottaa iloa ja ylpeyttä lukijalleen ja organisaatiolle, jonka historiasta se kertoo?

Uskon, että kauneus piilee kokonaisuuden takaa löytyvistä yksityiskohdista. Yksi noista yksityiskohdista ja lempivaiheistani julkaisun suunnittelussa on julkaisun koon ja muodon valinta. Valitako kustannustehokas varastoarkkikoko vai erikoiskoko joka voi nostaa hintaa, mutta auttaa julkaisua erottumaan muista kirjahyllyssä? Jos ei tavoitella matalinta mahdollista hintaa, koolla ja muodolla voi tuoda julkaisuun paljon lisäluonnetta.

Älä tuomitse kirjaa kansien perusteella, sanotaan, mutta julkaisun ulkoasulla on suuri alitajuinen merkitys lukijan osto- tai lukupäätökseen. Kansi on vähän niin kuin julkaisun mainos. Kannen lisäksi koot herättävät minussa mielikuvia. Tavalliset suhteet omaava pysty suorakaide on vähän tylsä, mutta luotettava virkamies. Korkea julkaisu on rohkea, mutta arvokas, vähän kuin joku professori. Leveä julkaisu taas on vähän kokeilunhaluinen opettajatar ja neliö oman tiensä kulkija, vinkeä vaihtoehtonuori symmetrisuudestaan huolimatta. Erikoismuodot, pyöreä tai sydän taas ovat aivan oma lukunsa. Sinuna miettisin suunnittelijan vaihtamista, jos joku ehdottaisi historiikin tekemistä sydämen muotoon.

Useimmiten oikea koko löytyy jostain yllä mainittujen yhdistelmästä. On vaikeaa sanoa tarkasti, miten itse määritän sen oikean koon. Kun sen löytää, sen vaan tietää. Juuri tämä koko on oikea tähän julkaisuun.

Mikä tämän julkaisun kooksi sitten tuli? Sen näette marraskuussa.

Eveliina
graafinen suunnittelija

Cialis hinta tallinna Mistä tilata viagra