Menu

Somesta suomeksi

Sosiaalinen media eli some on merkillinen asia. Jollekin se voi olla etäinen sekä hankala ja toiselle jopa osa omaa identiteettiä. Paljon riippuu ihmisestä ja siitä, kuinka sosiaalista mediaa lähestytään.

Pari vuotta sitten olin Turun yliopistolla taiteen historian kurssilla ja kirjoitin huvikseni ylös kaikki sivistyssanat, joita luennoitsija käytti kymmenen minuutin aikana. Aika paljon mielenkiintoisia sanoja tuli vihon reunaan raapusteltua. Niistä ehkä puolet ymmärsin ja puolet Googletin, jotta ymmärtäisin mistä oli kyse. Oli hankala ymmärtää opetusta, kun ei ymmärtänyt sanastoa.

Samaan ongelmaan olen törmännyt sosiaalisen median parissa. Ihmisille luennoidaan ja kerrotaan sosiaalisesta mediasta puhuen nettinatiiveista, livestreamista, hastageista ja tägäämisestä. Kuinka ihmiset voivat ymmärtää mistä puhutaan, jos osa kuulee kyseiset sanat vasta ensimmäistä kertaa?

Tämän ajatuksen pohjalta olen lähtenyt pitämään omia sosiaalisen median koulutuksiani. Haluan, että kuulijani ymmärtävät mistä puhun, joten käyn perusteita rauhassa läpi. Tämän jälkeen opastan laajemmin sosiaaliseen mediaan ja sen hyödyntämiseen esimerkiksi markkinoinnin ja mainonnan työkaluna. Koulutusten sisältö räätälöidään tarpeen ja toiveiden mukaan, sillä ei ole olemassa vain yhdentyyppistä kuulijaa.

En halua, että sosiaalinen media mielletään hankalaksi tai etäiseksi. Parhaimmillaan se on helppokäyttöinen, tavoittava ja sopivasti lähellä. Siitä voi tehdä juuri itsensä näköisen ja mielestäni on hyvä muistaa se, että somesta ei kannata stressata. Siellä ei tarvitse olla läsnä 24/7, vaan joskus voi olla ihan hyvä laittaa vaikka puhelin illaksi kiinni.

 

Anna-Maria Sulkakoski
Some-kouluttaja, copywriter
@A_Sulka

Cialis hinta tallinna Mistä tilata viagra