Menu

Vaihtoehdot ovat rikkaus

Kävellessäni lounaalta työhuoneelle havahduin siihen, että on penkkaripäivä. Katselin maassa lojuvia karkkeja ja turkulaisten abien tekemiä iskulauseita ja muistelin hymyillen omaa abivuottani. Sentimentaalinen puoleni kuvitteli myös oman jälkeläisen hyppäävän joskus tuollaisen rekan kyytiin. Millä kannustaisi lastani, joka kipuilisi raskaalta tuntuvan luku-urakan alla? Vaihtoehdoilla, niillä minä häntä tsemppaisin. Hyvä ylioppilastodistus antaa huomattavasti enemmän vaihtoehtoja esimerkiksi jatkokoulutusta ajatellen kuin huono.

Aloin miettiä enemmän vaihtoehtojen tärkeyttä. Mieti, jos niitä ei olisi. Tekisimme kaiken, kuten joku määrää ja seuraisimme samanlaista urapolkua ja elämänkaarta kuin kaikki muut ennen. Melko tylsä skenaario. Jossain päin maailmaa näin voi olla ja se on surullista. Onneksi vapaassa isänmaassamme ihmisillä on lukemattomia vaihtoehtoja koko ajan ja se on ihanaa.

Enkä tarkoita sitä, etten ymmärtäisi pakottavia tilanteita. Äitinä minun on ajateltava lapseni etua ennen omia halujani. Pakottavat tilanteet rajaavat vaihtoehtojen määrää, mutta eivät poista niitä kokonaan. Ihmisellä on aina vaihtoehtona ainakin ajatella asioita positiivisen kautta. Asiat voisivat olla paljon huonomminkin.

Lukemattomien vaihtoehtojen viidakossa mietin myös päätöksentekokyvyn tärkeyttä. Suurimman osan päätöksistä teemme automaatilla ja tukeutuen vanhoihin tapoihimme. Toisten vaihtoehtojen valitseminen on raskaampaa. Olen siitä onnellisessa asemassa, että minulle on suotu voimakas intuitio. Pystyn päättämään asioista hyvin helposti. Joskus joudun pyörtämään päätökseni, mutta mitä sitten? Myönnän mielelläni olleeni väärässä, jos opin sitä kautta jotain uutta.

Graafisena suunnittelijana teen lukemattomia päätöksiä päivässä. Joku joskus jossain kirjoitti, että ”On vain kaksi tapaa taittaa sivu lehdestä, ja toinen niistä on väärä.” Tämä voi pitää paikkaansa jonkun tietyn tyylin sisällä, mutta oikeasti lehden, kirjan tai mainoksen voi tehdä luettavaksi ja varsinkin hyvännäköiseksi useilla eri tavoilla. On ammattitaitoa tietää, mikä vaihtoehto soveltuu mihinkin tilanteeseen. Ammattitaitoa on myös kokeilla uutta ja kehittyä. Lukea asioista ja tutustua vaihtoehtoihin.

Jos siis mietit tänään kahden vaihtoehdon välillä, niin mitäpä jos valitsisit sen, jota et yleensä valitse?

Eveliina, graafinen suunnittelija

Cialis hinta tallinna Mistä tilata viagra